Ben je hooggevoelig (HSP)? Tips om daar meer uit te halen.

Mensen die zeggen dat hoogsensitiviteit niet bestaat, hebben het bij het verkeerde eind. Dat zegt hoogleraar Elke van Hoof van de Vrije Universiteit Brussel. Zij heeft pas geleden een groot onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid.

Volgens Van Hoof is hoogsensitiviteit wel degelijk wetenschappelijk aangetoond, door tientallen onderzoekers. Het blijkt dat één op de vijf mensen hooggevoelig is.

Experts geven een zestal adviezen hoe je als hoogsensitief persoon (HSP) je talenten tot bloei kunt laten komen.

De Amerikaanse psychologe Elaine Aron, schrijfster van het boek Hoog sensitieve personen, noemde ‘oog voor detail’ in de jaren negentig als eerste als typisch HSP-kenmerk. HSP’s zijn goed in onderzoeken, in het zien van kansen en gevaren. “Benut die talenten, want een beslissing kan soms belangrijke gevolgen hebben,” zegt ze.

Het is wetenschappelijk bewezen dat HSP’s vaak empathischer zijn. Uit één studie bleek dat HSP’s beter gezichten konden lezen en ook sterker meevoelden met emoties van anderen. Aron raadt HSP’s aan om emotionaliteit en inlevingsvermogen vaker te gebruiken, bijvoorbeeld in hun carrière.

Recent onderzoek laat zien dat HSP’s het in de juiste omstandigheden zelfs beter doen dan niet-HSP’s. Ze hebben een betere gezondheid en hebben succesvollere carrières. HSP’s zijn vatbaarder voor stress, maar ook gevoeliger voor positieve omstandigheden. Aron adviseert HSP’s om zoveel mogelijk zelf een goede, harmonieuze omgeving te creëren.

Veel HSP’s denken dat er iets mis is met ze, omdat ze anders zijn dan de overige 80 procent. Focus je op de positieve kanten van dat anders-zijn, aldus Aron. “Denk terug aan situaties waarin je dankzij je hoogsensitiviteit iets bijzonders hebt bereikt.”

Als HSP raak je sneller overprikkeld, met mogelijk irritatie, boosheid en vermoeidheid tot gevolg. “Vermijd situaties waarvan je weet dat ze moeilijk voor je zullen zijn,” stelt Van Hoof. “Ken je grenzen en respecteer ze.” Door hun sterke inlevingsvermogen raken HSP’s soms te veel verwikkeld in problemen van anderen.

Sommigen associëren hoogsensitiviteit nog altijd met ‘aanstellerij’ of ‘je superieur voelen’. Daarom adviseert Aron er niet mee te koop te lopen.

Wil je weten of je ook hooggevoelig bent? Doe dan hier de test.

Bron: psychologiemagazine.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s