BBC beseft dat Gaddafi goed was voor Libië en schrijft stuk over de ‘Messias van Afrika’

Er zijn nog steeds veel mensen die rouwen om de dood van Moammar Gaddafi. De BBC reisde af naar de Ghanese hoofdstad Accra, waar een man zei dat kolonel Gaddafi de Messias was. De man, Karim Mohamed, woonde en werkte voor de val van Gaddafi drie jaar in Libië.

“In Libië was iedereen blij,” zei hij. “In Amerika slapen mensen onder bruggen. Dat zag je in Libië niet gebeuren. Er was geen discriminatie, er waren geen problemen. Ik heb alles te danken aan Gaddafi. Hij was de Messias van Afrika.”

Terwijl Mohamed zijn verhaal deed kwamen er nog twee mannen aangelopen. “Gaddafi was een aardige man,” zei de 35-jarige Mustafa Abdel Momin, die zeven jaar in Libië heeft gewerkt. “Hij was perfect. Hij was de beste.”

Bevrijden uit de cyclus van armoede

“Waarom hebben ze hem gedood?” vroeg de lokale imam Eliyas Yahya zich af. “Je doodt normaal gesproken alleen iemand om het probleem op te lossen, maar het probleem is nu alleen maar erger geworden. Waarom moest Gaddafi dood?”

Tienduizenden Afrikanen hebben het geld dat ze in Libië verdienden gebruikt om zich in eigen land te bevrijden uit de cyclus van armoede. Sjeik Swala bouwde in Accra een zakenimperium op met het geld dat hij in Libië heeft verdiend. Hij woont in een huis met 30 slaapkamers. Zonder Gaddafi zou dat niet mogelijk zijn geweest.

Sinds de val van Gaddafi wordt er nauwelijks meer gebouwd in Accra. Sommige huizen zijn zelfs nog niet afgebouwd. Het is alsof de tijd sinds de dood van de kolonel heeft stilgestaan.

Overspoeld door migranten

Een 36-jarige man genaamd Amadu kon zich geen visum voor Libië veroorloven. In 2010 maakte hij samen met een aantal vrienden de oversteek, dwars door de Sahara. Ze kwamen zonder water te zitten en de meeste groepsleden stierven, maar Amadu wist Libië te bereiken en werk te vinden.

Toen de oorlog begon in 2011, had hij 3500 dollar gespaard. Hij herinnert zich dat de eerste schoten werden afgevuurd toen hij zich in de haven van Tripoli bevond. Hij wist naar Ghana te ontsnappen, maar kon zijn geld niet meenemen.

“Er is niets voor de jeugd in Ghana,” zei Mustafa. “Na Gaddafi heeft de crisis toegeslagen. De jeugdwerkloosheid is torenhoog en er is niets voor ons te doen. We belanden in de criminaliteit of proberen naar Europa te gaan.”

Voordat Gaddafi werd afgezet, waarschuwde hij de Europese Unie dat Europa zou worden overspoeld door migranten als zijn regime omver zou worden geworpen. En dat, zo zei hij, zou leiden tot chaos. En hij had gelijk.

Bron: http://www.ninefornews.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s