Wetenschap: mediteren kan racisme de wereld uit helpen

Al na zeven minuten mediteren worden raciale vooroordelen minder, zo hebben Britse wetenschappers ontdekt. Psychologen van de Universiteit van Sussex wilden onderzoeken of mediteren iemands houding ten opzichte van een andere bevolkingsgroep kan doen veranderen.

De gebruikte techniek was metta bhavana, die de ontwikkeling van liefdevolle vriendelijkheid nastreeft. Dat gebeurt door zinnen uit te spreken waarin je iemand die je voor ogen houdt geluk toewenst.

Positieve zinnen

Aan de studie deden 71 proefpersonen mee die geen ervaring hadden met mediteren. Ze kregen een foto te zien van een zwarte persoon van hetzelfde geslacht en moesten positieve zinnen uitspreken.

Tijdens een tweede test kregen ze foto’s van zowel blanke als zwarte mensen te zien die ze moesten koppelen aan positieve of negatieve woorden. Mensen koppelen positieve woorden vaak sneller aan de foto van iemand met dezelfde huidskleur, maar al na zeven minuten mediteren veranderde dat.

Harmonie versterken

Bij foto’s van mensen met een andere huidskleur werd na meditatie vooral de associatie met woorden als ‘liefde’ en ‘dankbaarheid’ sterker. De vooroordelen werden dus minder.

“Sommige meditatietechnieken kunnen een belangrijk instrument zijn om de harmonie tussen groepen te versterken,” zei hoofdonderzoeker Alexander Stell. De studie is gepubliceerd in het blad Motivation and Emotion.

Bron: http://www.ninefornews.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s