Interview met Brightson Da-Costa

Bright Da-Costa Aboagye is een ware inspirator. Zijn verhaal doet een beetje denken aan de film ‘Pay It Forward’. Hij heeft de nodige levenservaring opgedaan, maar had daarnaast ook succesvolle, positieve mensen in zijn omgeving die hem adviseerden in zijn studie en carrière. Daardoor is hij in staat en gemotiveerd om zijn succes te delen met zoveel mogelijk andere mensen.

Naast zijn baan als sales consultant is hij als maatschappelijk ondernemer, samen met een aantal gelijkgestemden, de Rainmakers Foundation begonnen. De projecten die zij vanuit hun rol als ervaringsdeskundigen organiseren, spelen bijzonder goed in op de behoeften van jonge Afrikanen in diaspora. Lees meer over deze projecten en andere inspirerende zaken in het openhartige interview.

In gesprek met Bright

Wat wilden je ouders dat je zou worden later?
Mijn ouders hebben dat altijd open gelaten. Vooral mijn moeder zei altijd “als je maar gelukkig bent”.

Wat ben je uiteindelijk geworden?
Ik ben sales consultant en daarnaast ben ik bestuurslid van Rainmakers Foundation. Ook ben ik opkomend motivational speaker.

Hoe is dat zo gekomen?
Ik was vanaf jongs af aan altijd al iemand die tegen anderen zei “we kunnen meer, laten we meer doen”, dus ik was al bezig met adviseren. Mijn omgeving, bestaande uit veel positieve mensen, heeft mij ertoe geleid om te gaan spreken. Sales consultant ben ik eigenlijk per toeval geworden. Ik wilde de marketing in gaan, maar dat willen de meeste mensen die International Business Studies hebben gedaan, dus er was te weinig aanbod. Uiteindelijk was sales de meest logische zijweg, die naar marketing kon leiden. Bestuurslid Rainmakers Foundation ben ik geworden door een oude man, een hoogleraar op de universiteit. Samen met een aantal vrienden hielp ik oudere mensen met financiën en budgetteren. Hij zag ons op een avond bezig en vond het interessant hoe wij met de gemeenschap bezig waren. We zijn toen verder gaan praten met hem over hoe we permanent wat voor de gemeenschap kunnen betekenen en na een jaar brainstormen zijn we met Rainmakers Foundation begonnen.

Kun je ons wat meer vertellen over Rainmakers Foundation?
Rainmakers Foundation is een centraal punt voor jonge Afrikanen in diaspora. Waar wij namelijk zelf vaak tegenaan liepen was dat als je ambitieus bent en je wilde iets gaan realiseren, dan was er geen platform waar je met mensen in gesprek kon gaan die je verder konden helpen of in contact konden brengen met anderen. Dat ‘gat’ wilden wij dus opvullen. Het is ook meteen een manier om gelijkgestemde mensen bijeen te brengen, maar ook om mensen die nog niet ‘zo’ denken langzaam in een dergelijke omgeving te laten komen. We willen nog heel veel projecten gaan uitrollen, zoals bijvoorbeeld sollicitatietrainingen. Dat klinkt heel standaard, maar veel mensen begrijpen niet dat ze met de tijd mee moeten gaan. Zoals ook de kracht van netwerken, meerwaarde van studentenverenigingen, bewust worden van stappen die je maakt en van de mensen waarmee je omgaat. Eigenlijk is het dus ook een stukje ‘mindset’ wat we willen meegeven, zodat mensen hun positie op de arbeidsmarkt kunnen verbeteren.

Wat zijn de activiteiten van Rainmakers Foundation? Een van de activiteiten waar we ons nu op gaan richten is een mentorprogramma, een heel leuk project waar we jongeren in het derde jaar van de havo, bewust gaan maken van de invloed die hun profiel- en studiekeuze later kan hebben op hun kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben we het project City To City Trips, hierbij krijgen jongeren die echt gemotiveerd zijn om artiest te worden, coaching van mensen die in het vak zitten. Bijvoorbeeld een ontwerper in spe, die coaching krijgt van een brandmanager. Ook organiseren we netwerkevents. Een verschil met andere netwerkgelegenheden is dat wij ter plekke ook een netwerktraining aanbieden, zodat mensen het geleerde direct in de praktijk kunnen oefenen.

Wat drijft jou?
Ik haal er heel veel voldoening uit wanneer ik zie dat ik puur met een gesprek iemand kan motiveren en stimuleren om meer uit zichzelf te halen. Ook omdat ik gemerkt heb wat voor een impact het heeft gehad wanneer iemand mij advies gaf. Ik had mensen om me heen die al succesvol waren, die me advies gaven over mijn studie of bijvoorbeeld over welke boeken ik kon lezen. Wanneer je succesvolle mensen volgt en doet wat zij doen, is de kans ook heel groot dat je zelf ook succesvol wordt.

Waar ben je het meest trots op?
Dat ik mijn hbo-studie binnen vier jaar afgerond heb. Het gevoel wat toen naar boven kwam was echt niet normaal. Toen ik het hoorde, belde ik meteen mijn moeder op: “Mama I did it!” Voor mij een onvergetelijke dag.

Wat was tot nu toe je grootste obstakel en hoe ben je daarmee omgegaan?
Angst. Angst voor teleurstelling, voor vernedering en voor verdriet. Dat is echt hetgeen wat mij lang heeft tegengehouden. Je kunt het ook koppelen aan onzekerheid. Vaak ben je angstig om bepaalde stappen te nemen, omdat je onzeker bent. Iemand had me aanbevolen om het boek ‘Succes door groot denken’ van David J. Schwartz te lezen en daarin herkende ik heel veel dingen uit mijn eigen leven. Toen besefte ik dat angst mij weerhield. Niet dat ik daardoor niet succesvol was, maar ik deed niets buiten werk en school, dat kwam pas nadat ik me hier bewust van was geworden. Uiteindelijk merkte ik dat juist wanneer ik iets eng vond en het ging doen, ik er beter in werd of groeide als persoon. Daardoor kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen.

Angst is wat heel veel mensen klein houdt en zodra je stopt met je af te vragen ‘wat zal de massa van mij vinden, als ik zo’n stap neem’, dan ga je echt ongekende resultaten boeken, want dan ben je meer gefixeerd op jezelf en op het eindresultaat.

Welk advies had je achteraf gezien, graag gekregen toen je 12 was?
Ga netwerken, lees boeken over persoonlijke ontwikkeling en (ik weet niet op welke leeftijd ik het volgende advies kreeg van mijn moeder) “het maakt niet uit wat andere mensen van je vinden, zolang jij content bent met hoe jij leeft en het respect voor je familie behoudt”. Als ik deze zaken op jonge leeftijd al had geweten, dan was ik waarschijnlijk veel verder geweest dan ik nu ben.

Welke vraag ben ik vergeten te stellen en wil je toch graag beantwoorden?

Wat is je levensdoel?
Mensen helpen om te groeien als persoon. De kracht van onderwijs te benadrukken en dan bedoel ik niet standaard schoolonderwijs, maar uit boeken over geschiedenis om te ontdekken waar je vandaan komt en vandaaruit door te pakken. Veel mensen gebruiken het ook als een soort excuus in hun leven, maar ik denk dan: kijk ernaar, weet waar je staat, haal er kracht uit en gebruik het om verder te komen. Je moet eigenlijk een Kameleon zijn en je iedere keer aanpassen aan de situatie. Educate yourself, network and evolve. Wanneer je dit keer op keer herhaalt groei je als persoon en daardoor is het geen vicieuze cirkel maar een voorwaartse beweging.

“Wanneer je succesvolle mensen volgt en doet wat zij doen, is de kans heel groot dat je zelf ook succesvol wordt.”Bright

 

Bron: http://theotherc.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s