De kracht van dankbaarheid.

Je kunt wijze en succesvolle mensen eenvoudig herkennen omdat ze zich altijd in een staat van dankbaarheid bevinden. Ze zijn dankbaar voor hun leven, hun successen, hun kansen en zelfs hun tegenslagen. Ze zien hun tegenslagen als lessen waarvan ze kunnen leren hoe ze dingen beter kunnen doen en zichzelf kunnen verbeteren. 

Wijze en succesvolle mensen laten zich niet beperken door teleurstelling of bitterheid. Met andere woorden: ze waarderen en genieten van het leven. In dit artikel zal ik je meer uitleg over de kracht van dankbaarheid en hoe je het kunt gebruiken als een hulpmiddel om meer wijsheid en succes te creëren.
images

Wat kan de kracht van dankbaarheid voor jou doen?

• De kracht van dankbaarheid kan je helpen je doelen te bereiken. Als je een bepaald doel hebt gesteld en je hebt het gevoel dat het nog wel even gaat duren voor je het bereikt, kijk dan terug en wees dankbaar voor de vooruitgang die je al hebt gemaakt. Feliciteer jezelf voor alle mijlpalen die al hebt bereikt en besef dat het nog maar een kwestie van tijd is voor je je doel bereikt. Schrijf je mijlpalen op om een beter overzicht te krijgen van wat je al hebt bereikt. Door de stappen die je al hebt genomen te waarderen, bevestig je dat je op weg naar succes bent.

• De kracht van dankbaarheid kan je zorgen en angsten verlichten. Wanneer je merkt dat je veel zorgen aan je hoofd hebt (omdat er bijvoorbeeld te veel rekeningen zijn of mensen te veel eisen aan je stellen), probeer dan juist een grotere en belangrijkere dingen in je leven te waarderen. Begin met dankbaar te zijn voor het feit dat je leeft. Waardeer het voedsel dat je kunt eten, het dak boven je hoofd, de frisse lucht die kunt ademen en het schone water dat je kunt drinken. Veel mensen in derde-wereldlanden hebben deze luxe dingen niet. Door deze dingen te waarderen, kun je van een toestand van zorgen naar een van gemak en gelukzaligheid gaan.

• De kracht van dankbaarheid transformeert obstakels in kansen. Obstakels kunnen meer bewustzijn creëren en je meer kracht geven. Wanneer je voor een uitdaging staat, accepteer en waardeer deze dan en vertrouw erop dat er een les voor je in verborgen ligt die van grotere waarde is. Door dit te doen, leer jezelf open te staan en gebruik te maken van alles wat in het moment verschijnt, zelfs als het anders is dan wat je had verwacht. Als je iets niet kunnen doen, sta dan stil bij en waardeer de andere kansen die mettertijd vanzelf weer zullen verschijnen.

• De kracht van dankbaarheid brengt meer overvloed. Focus op en waardeer al de goede dingen in je leven, zoals je gezondheid, je relaties, je passies en je talenten. Door deze wijsheid van dankbaarheid te uiten zeg je ‘ja’ tegen het leven en alles wat het te bieden heeft. Volgens de wet van de aantrekkingskracht is het zo dat als je je aandacht en gedachten op iets richt, je er ook meer van zult aantrekken. Door dankbaar te zijn focus je die intentie en aandacht op dingen die je fijn vindt in plaats van dingen die je juist niet in je leven wilt. Je zult dan juist de positieve dingen aantrekken, waardoor je meer overvloed in je leven krijgt.

Hoe kun je de kracht van dankbaarheid in je eigen leven toepassen?

Hier zijn een paar fantastische hulpmiddelen en beoefeningen:

1. Hou een dankbaarheidsdagboek bij. Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent – van de kleinste gebeurtenis tot de grootste prestatie. Hou altijd een aantekeningenboekje bij je en schrijf op waar je dankbaar voor bent wanneer je daar behoefte aan hebt. Wees echt dankbaar en voel de emoties van liefde en vreugde die je hebt voor deze geschenken.

2. Maak een dankbaarheidsdoosje. Elke keer wanneer er iets in je leven komt waar je dankbaar voor bent, schrijf het dan op een kladje. Vouw deze papiertjes op en stop ze aan het einde van de dag in een speciale doos. Wanneer je het even moeilijk hebt, pak dan een of twee van deze papiertjes uit de doos en en sta stil bij de dingen waar je dankbaar voor kunt zijn.

3. Maak dankbaarheidsaffirmaties. Kies een tijdstip waarop je hardop affirmaties voor jezelf kunt herhalen. Begint met de woorden ‘Ik ben dankbaar voor en waardeer…’. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik ben dankbaar voor en waardeer dat ik geld op mijn bankrekening heb staan zodat ik mezelf en mijn geliefden kan onderhouden.’ Zeg het met je hart en overtuiging.

4. Begin en eindig je dag met dankbaarheid Wanneer ’s avonds in bed ligt, denk dan bewust na over waar je dankbaar voor bent. Je zult merken dat je makkelijker in slaap valt en beter droomt. En wanneer je ’s ochtends wakker wordt, denk dan weer aan de dingen waar je dankbaar voor bent. Het is een geweldige en krachtige manier om je dag met geluk en dankbaarheid te beginnen en eindigen. Je zult merken dat je ook overdag makkelijker dankbaar kunt zijn voor alles.

5. Uit je dankbaarheid. Sta stil bij wat je waardeert aan je partner en laat het hem of haar weten. Maak oogcontact als je dat kunt. Daarna is je partner aan de beurt om iets leuks over jou te zeggen. Doet dit 5 tot 6 keer en luister ook echt naar elkaar. Of breng je lievelingstante een bezoekje en zeg haar hoeveel je van haar houdt. Het zijn vaak de kleine dingetjes die een groot verschil maken. En ook al denk je misschien dat iemand wel weet dat je hem of haar waardeert, het is altijd fijn om het te horen.

Waar ben jij dankbaar voor?

Patty Snijders

http://www.urbanlotus.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s