Meditatie genereert hersencellen, Harvard Studie toont het bewijs!

Onderzoek heeft nu aangetoond dat meditatie hersencellen genereert en verhogingen van grijze stof in de hersenen veroorzaakt. Met behulp van magnetische beeldvorming (MRI), concludeerden Harvard onderzoekers dat meditatie fysiologische veranderingen in de grijze stof in de hersenen produceerde.
Sommige gebieden in de hersenen van de deelnemers aan de studie verdikten na slechts acht weken van mindfulness oefeningen.Het onderzoek werd gepubliceerd in 2011 en was de eerste keer dat fysieke veranderingen aan de hersenen veroorzaakt door meditatie werden gedocumenteerd. Het onderzoek werd uitgevoerd in het Massachusetts General Hospital door onderzoekers van Harvard University.

Het onderzoek werd gefinancierd door het Nationaal Centrum voor complementaire en alternatieve geneeskunde van de NIH. Onderzoek deelnemers spendeerden acht weken aan een mindfulness meditatie programma. Voor een gemiddelde duur van 27 minuten per dag, voor de studie luisterden deelnemers naar audio-opnames van geleide meditatie tijdens de acht weken durende periode. De groep ontmoette elkaar wekelijks. Magnetic resonance imaging scans (MRI) van de hersenen werd van de deelnemers gemaakt twee weken voordat het proces startte en aan het einde van het programma van acht weken. Van een controle groep werden ook brain imaging (MRI) scans gemaakt, maar niet naar de audio opgenomen meditatie gidsen geluisterd.

Collage of human head, molecules and various abstract elements on the subject of modern science, chemistry, physics, human and artificial minds

De onderzoekresultaten

Studie deelnemers meldden het gevoel te hebben minder gestrest te zijn na de periode van acht weken. Uit MRI-scans bleek gedaalde niveaus van grijze stof in de amygdalae en verhoogde grijze stof niveau’s in de hippocampus. De amygdalae zijn de delen van de hersenen die het lichaam helpen om te gaan met angst en stress en regelt het “vecht of vlucht” mechanisme. De hippocampus, die een toename van de grijze materie dichtheid toonde, is het gebied van de hersenen dat het geheugen, leren, zelfbewustzijn, introspectie en medeleven controleert.

Conclusie en implicaties

De studie concludeerde dat meditatie hersencellen genereert. Het krimpen van de amygdalae verklaarde de verminderde stress-reactie van het lichaam, die werd uitgedrukt als het gevoel van ontspanning en spanningsvermindering die werden gemeld door de proefpersonen. Met het krimpen van de amygdalae, kan de pre-frontale cortex vervolgens verdikken. De prefrontale cortex is het besluitvormingsdeel van de hersenen en is ook verantwoordelijk voor de concentratie en bewustzijn. Er werd geconcludeerd dat meditatie hersencellen aanmaakt, grijze stof niveau’s verhoogt en de reacties op stress vertraagt, concentratie, leren en het geheugen verbeterd.

Bronnen:
http://healthbytes.me
http://blogs.scientificamerican.com 
http://news.harvard.edu
http://www.nmr.mgh.harvard.edu 
http://www.feelguide.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s