Wat is de Wet van de Aantrekkingskracht nou eigenlijk?

“Mijn religie is erg simpel. Mijn religie is vriendelijkheid” (Dalai Lama)

Ik realiseer me keer op keer hoe diepgaand deze uitspraak eigenlijk is. Simpel in zijn eenvoud, bijzonder ingewikkeld in zijn gevolgen. In dit artikel het verband tussen vriendelijkheid en de wet van de aantrekkingskracht zoals bijvoorbeeld in de nog immer populaire film The Secret verbeeld. 

In het kort zegt de wet van de aantrekkingskracht “Alles waarop jij bewust of onbewust je aandacht, energie en focus richt in je leven dat trek je aan”. Hierbij speelt intentie een zeer grote rol. Ik vind de uitleg hierover altijd wat vaag daarom hierbij mijn eigen interpretatie. Zit er in je intentie een te graag iets willen, dan kom je eigenlijk uitschaarste en dan krijg je dus schaarste. Zit er in je intentie een ontkenning dan krijg je het juist wel want het universum negeert het woordje niet.

dalai-lama-3
De Dalai Lama

Eigenlijk zegt de wet van de aantrekkingskracht dus: wat je te graag wilt dat krijg je juist niet en wat je niet wil krijg je juist wel. 

De oplossing voor dit dilemma verloopt via je gevoel. Het is het achterliggende gevoel of intentie die bepaalt hoe woorden of acties voor je uitpakken. Bijvoorbeeld bij de wens om meer geld in je leven te hebben. Zeg je “Ik wil meer geld” maar voel je angst of schaarste dan krijg je dus schaarste en geen geld. Zeg je “Ik wil meer geld” en voel je tevredenheid of zelfsovervloed. Dan krijg je overvloed, in dit geval in geld.

Je gevoel laat zich echter niet makkelijk aanpassen. Je voelt wat je voelt. Daar valt weinig aan te veranderen. Veel gevoelens die wij als minder prettig ervaren proberen we hardnekkig uit de weg te gaan. De psychiater Jung noemt dit onze schaduwkant.

Door onze gevoelens uit de weg te gaan zijn ze niet verdwenen maar lijkt het door allerlei compensatie mechanismen alsof we er even geen last meer van hebben. Door bijvoorbeeld een nieuw doel na te streven of een nieuw wereldbeeld aan te hangen voelen we even niet onze diepere onvrede omdat al onze energie en aandacht in dit nieuwe gaat zitten. Het gevoel van onvrede wat (deels) de basis is voor het nieuwe project is de onderliggende intentie. Daarmee is volgens de wet van de aantrekkingskracht het zaadje voor onvrede al gepland. Hoe meer energie je in je nieuwe project steekt des te groter zal je onvrede (onbewuste en onzichtbaar) groeien. Ergens komt het een keer aan de oppervlakte.

In boeken en websites rond de Wet van de Aantrekkingskracht (The Law of Attraction) wordt als methode om de wet goed toe te passen vaak gesuggereerd om vanuit het gevoel dat je wil ervaren een visionboard te maken. Hoe concreter hoe beter, liefst met de datum dat je het wilt bereiken. De tweede stap in deze methode is om dit beeld vervolgens los te laten en vertrouwen te hebben in de goede afloop. Een valkuil kan daarbij zijn dat je vooral opmerkt welke gedeeltes niet zijn uitgekomen waarmee je het gevoel van onvrede weer activeert en vooral dat zult ervaren.

Vriendelijkheid en de Wet van de Aantrekkingskracht

De Dalai Lama legt in zijn uitspraak de nadruk op vriendelijkheid. Vriendelijkheid naar anderen maar ook vriendelijkheid naar jezelf. In de (van origine) boeddhistische meditaties (Vipassana, Mindfulness) wordt je uitgenodigd om met een open, eerlijke en nieuwsgierige aandacht waar te nemen wat er is. Dat betekent dat je zonder oordelen alles waarneemt ook die stukken die je wellicht als minder prettig bestempeld. Je observeert zonder vast te pakken of weg te duwen. In essentie ben je dus vriendelijke.

Door het trainen van deze vriendelijkheid neem je niet alleen beter waar waar jij misschien (half) bewust gevoelens hebt die een averechts effect op je welzijn hebben. Je leert ook om geen energie of aandacht te stoppen in deze gevoelens van afstoten en aantrekken. Door het regelmatig beoefenen van deze meditaties neemt je gevoel van welbevinden toe. Welbevinden trekt welbevinden aan volgens de wet van de aantrekkingskracht.

Vertrouwen en loslaten

In de wet van de aantrekkingskracht spelen vertrouwen en loslaten een cruciale rol. Je moet loslaten en vertrouwen op een goede afloop. Laat je niet los dan kom je uit een gevoel van schaarste, de Dalai Lama zou zeggen onvriendelijkheid, en dan ervaar je schaarste of onvriendelijkheid. Hoe werkt dat met vertrouwen. Durf je te vertrouwen op het goede, het vriendelijke in je leven. Of blijf je in angst dat het morgen weg kan zijn?

In het beoefenen (van de origine) boeddhistische meditaties Vipassana en Mindfulness gebeurt ook het nodige rond vertrouwen en loslaten. Je traint constant om sensaties los te laten, geen controle uit te oefenen, vriendelijk te zijn. Door constant de komende en gaande sensaties te observeren leer je ook dat jij niet die sensaties bent hoe heftig ze je wereldbeeld ook kunnen kleuren. Er ontstaat door de training een fundamenteel vertrouwen in het leven en wie jij waarachtig bent.

De “simpele” religie van de Dalai Lama lijkt daarmee de zeer geavanceerde broer te zijn van de Wet van de Aantrekkingskracht. Ik wens je veel vriendelijkheid toe als intentie voor jouw dagelijkse realiteit.

Bron: http://www.walterhottinga.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s